Categories
Agenda

Intrigues i poder al Vaticà, amb el Vicenç Lozano

17, 18 i 19 de setembre- Intrigues i poder al Vaticà

Preu del curs: a partir de 150 euros (230 euros amb tot inclòs: dormir, menjar i classes).

Inscriu-te aquí

Vicenç Lozano és periodista i historiador, especialista en Itàlia i el Vaticà. Ha estat redactor de la secció d’Internacional de TV3 del 1984 al 2019. Ha treballat a altres mitjans de comunicació, com El 9 Nou, Avui, Diari de Barcelona, Mundo Diario, El País… i ha col·laborat amb la RAI. També ha cobert esdeveniments de gran abast comunicatiu i històric, com els macrojudicis a la màfia de 1986, la independència de les repúbliques Bàltiques de 1991, la guerra dels Balcans i el tsunami asiàtic de 2004. Ha pronunciat conferències a les Universitats nord-americanes de Columbia, Berkeley i UCLA.

Programa del curs

Les claus que desvelen els secrets de l’Estat més petit del món.

Un univers molt poc conegut i poc transparent el del Vaticà, on el poder va molt més enllà dels 1.300 milions de catòlics. Conèixer la seva influència és cabdal per entendre el nostre món polític, social i cultural. Un poder transversal que s’exerceix mitjançant la diplomàcia, el missatge religiós i que no s’escapa de les intrigues i els abusos de corrupció- tant econòmics com sexuals- que dibuixen un panorama d’escàndols notable i que a vegades passa molt desapercebut.

En el seminari afrontarem d’una manera distesa, rigorosa i participativa, molts dels misteris que envolten la història més recent dels tres últims pontificats. I ho farem a través de les anècdotes i les vivències personals d’un periodista que ha exercit durant 35 anys la seva tasca professional a la Santa Seu amb una filosofia de respecte envers la gent de fe, però sense obviar res del que passava  i posant de manifest el privilegi que ha obtingut de poder conèixer indrets desconeguts, entrevistar-se amb més de 300 personatges claus i viure en primera línia episodis que ja formen part dels llibres de la història contemporània.

Iniciarem aquest viatge amb la visita a les dependències menys conegudes “intramurs” i continuarem explicant i desentranyant a través -moltes vegades d’investigacions pròpies -el misteri de la mort sobtada del Papa Joan Pau I. Ens introduirem en el paper que ha tingut la Banca Vaticana, la desaparició de la filla d’un funcionari (Emanuela Orlandi ), les implicacions amb la Màfia, el rol de l’ Església Catòlica en la destrucció del bloc comunista a l’ Europa de l’Est i repassarem el serveis secrets de la Santa Seu, les intervencions geopolítiques i la cultura dels privilegis i abusos de poder dels cardenals. Posarem al descobert l’expansió de la  lacra de la pederàstia que amenaça seriosament el futur de la institució. També repassarem com el Papa Francesc s’erigeix en un líder ètic i moral del Segle XXI, transformant el paradigma actual del lideratge. Finalment abordarem com aquest personatge,sorprenent i polièdric, afronta un complot internacional orquestrat des de dins i fora dels murs vaticans. Com s’ha convertit en una pedra a la sabata en el projecte d’un món neofeixista i neoliberal.

Tot plegat ho farem posant en comú opinions, històries, vivències i obrint un debat que ens permeti reflexionar i conèixer.

Us recordem aquí les condicions dels cursos i seminaris al Bosc de les Idees.

 • Preu del curs:
  • 230 euros per persona en habitació doble compartida amb el teu acompanyant, que també pot participar del curs.
  • 250 euros per persona en habitació doble compartida amb un altre assistent al curs.
  • 325 euros per persona en habitació doble d’ús individual.
  • 150 euros en modalitat de dia tot el cap de setmana. Inclou només els dinars i el curs. (Es paga sencer en fer la reserva)
  • 75 euros en modalitat d’un dia. Inclou només el dinar i el curs. (Es paga sencer en fer la reserva)
 • Forma de pagament: avançament de 50 euros per guardar la plaça. La totalitat del curs s’haurà d’haver pagat 15 dies abans del seu inici. Un cop hàgim rebut la inscripció, enviarem un correu amb les instruccions precises per a fer el pagament.
 • En cas d inscripció en els 15 dies abans de l inici del curs, la bestreta serà la totalitat del curs.
 • Si es cancel·la després de 15 dies abans de l’inici del curs, només es podran tornar els diners si es troba un nou participant.Arribada al Bosc de les Idees a partir del primer dia a les 16h de la tarda.
 • Sortida del Bosc de les Idees com a molt tard fins a l’últim dia a les 16h de la tarda.
 • El programa del curs el determina el professor o professora de manera anticipada, però es pot adaptar a les necessitats del grup.
 • Una setmana abans es crearà un grup de Whatsapp per posar en comú dubtes i propostes. Un grup que es dissoldrà, si així ho desitgen els assistents, en acabar el cap de setmana de curs.
 • Inscripció mínima, 6 persones.
 • Inscripció màxima, 12 persones.
 • Les places es reservaran per estricte ordre de pagament de la bestreta.

Condicions de convivència al bosc de les idees.

 • El bosc de les Idees no és, en cap cas, un allotjament com a tal sinó una casa particular que ofereix els seus espais per realitzar intercanvis, seminaris i cursos.
 • Per aquestes particulars característiques de la casa, es demanarà als assistents que col·laborin en mantenir les pròpies cambres endreçades, en parar i desparar la taula i portant els seus estris de neteja personal com tovalloles per al lavabo i per a la piscina i sabons. La casa no en disposa per a tots els convidats.
 • El cost del curs serveix per pagar un servei de cuina amb una cuinera professional, les despeses dels serveis comunitaris i els ponents convidats. L’objectiu del Bosc de les Idees és cobrir les despeses, en cap cas fer-hi negoci.
 • En considerar-se un lloc d’intercanvi, es convida als assistents a compartir les seves habilitats, coneixements i experiències amb la resta d’assistents als cursos. Això pot incloure des de la música, la cuina, la botànica, la gimnàstica o qualsevol altra. L’aportació de cadascú es compartirà a través del grup de Whatsapp prèviament per si fa falta portar algun material especial per a l’ocasió.
 • Tots els cursos i activitats es faran seguint les recomanacions que hagin dictat les autoritats sanitàries. La major part del curs es farà a l’exterior i amb totes les mesures que siguin necessàries.
 • Podeu veure la casa i l’entorn en aquest enllaç.